“بارون پیر دو کوبرتن” پایه گذار المپیک نوین
بارون پیر دو کوبرتن فرانسوی (پایه گذار المپیک نوین) در اواخر قرن نوزدهم دور جدید بازیهای المپیک را پایه ریزی کرد.
المپیک از آغاز تا کنون
اولین دوره بازیهای المپیک، ۷۷۶ سال قبل از میلاد بوسیله افیتوس و با آرزوی برقراری صلح در محلی به نام المپیا برگزار شد.
المپیا نام محلی که بر قلههای کوه المپیوس قرار داشته و پناهگاه مقدس اساطیر یونان بوده.
در بازیهای المپیک باستان ورزشکاران در رشتههای کشتی، مشتزنی، اسبسواری، ارابهرانی و دویدن با اسلحه مسابقه میدادند. قهرمانان تاجی از برگ های درخت زیتون برسر میگذاشتند و اجازه داشتند مجسمه خود را در المپیا نصب کنند.
بازیهای المپیک باستان ابتدا فقط در یونان انجام میشد و تنها یونانیان اصیل میتوانستند در آن شرکت کنند. از شروع بازیهای المپیک تا کنون ۳۱۵ دوره المپیک برگزار شده است. در ابتدا زنها را حتی برای تماشای بازیها راه نمیدادند، لذا از هیپو دامیاری بخاطر تلاشی که برای شرکت بانوان در المپیک انجام داد، بعنوان موسس المپیک بانوان یاد میشود.
در بازیهای المپیک ابتدا داوران سوگند یادمیکردند که مقررات را با رعایت عدالت و در نظر گرفتن انصاف و حقیقت به مرحله اجرا درآورند، سپس ورزشکاران سوگند یادمیکردند که تابع قوانین و مقررات بوده و از اصول المپیک تبعیت کنند و بعد از آنکه ورزشکاران رژه میرفتند بازیها آغاز میشد. در پایان به هر یک از برندگان علاوه بر تاج گلی که بر سرشان مینهادند، یک شاخه نخل میدادند و مراسم اختتامیه بصورت شکرگزاری و نیایش پایان مییافت.
با غلبه رومیان بر یونانیان بازیهای المپیک شکوه خود را از دست داد، رومیان شکل بازی های المپیک را تغییر دادند وصحنه رقابتهای انسانی، به میدان کارزارهای خونین و نبرد گلادیاتورها با هم، و نبرد انسان با حیوان تبدیل شد.
سر انجام در سال ۳۹۴ میلادی به فرمان تئو دو سیوس پادشاه روم برگزاری مسابقات المپیک برای همیشه ممنوع شد.
و به همین دلیل بازیهای المپیک به دو دوره باستان و نوین تقسیم شد.
بازیهای المپیک باستان از سال ۷۷۶ پیش از میلاد آغاز و تا سال ۳۹۴ بعد از میلاد (۳۸۲ سال) ادامه داشت و المپیک نوین پس از حدود ۲۴۰۰ سال وقفه از سال ۱۸۹۶ آغاز شد.
۱۸۹۶ آغاز المپیک نوین
از سال ۳۹۴ که بازیهای المپیک به دستور تئودوسیوس تعطیل شد تا سال ۱۸۹۶ که بازیهای المپیک نوین آغاز شد، بازیهای المپیک فراموش شده بود.
در این مدت تلاشهای زیادی برای احیای المپیا که در زیر خاک مدفون شده بود انجام گرفت ( وقوع دو زلزله منطقه المپیا را کاملا از بین برد ) تا ایتکه تلاشهای دولت یونان و فرانسه بالاخره در سال ۱۸۹۲ موثر واقع شد.
در اواخر قرن نوزدهم با تلاش بارون پیر دو کوبرتن فرانسوی ( او، به عنوان پایه گذار المپیک نوین و در کسوت بورژوایی کوچک در سال ۱۸۳۶ میلادی در شهر پاریس به دنیا آمد.) مسابقات المپیک دوره نوین خود را آغاز کرد. در سال ۱۸۹۲ پس از آنکه از دولت خواست تا وی را در اجرا و احیای بازیهای المپیک یاری کند، برنامه و آئیننامه عظیمی را در این مورد به اتحادیه ورزشی پاریس ارسال کرد و بلا فاصله، خود از طرف دولت فرانسه به ریاست اتحادیه برگزیده شد و برای بدست آوردن پشتیبان به کشورهای اروپائی مسافرت کرد.
در سال ۱۸۹۶ کنگره المپیک تشکیل شد و کوبرتن (پایه گذار المپیک نوین) مورد حمایت کشورهای شرکت کننده قرارگرفت. در این کنگره قرار شد بازیها هر ۴ سال یکبار در یکی از کشورهای بزرگ برگزار شود و کمیتهای به نام کمیته بینالمللی المپیک که نظارت کامل و دقیقی بر بازیها داشته باشد، تشکیل گردد. بالاخره بازیهای المپیک در سال ۱۸۹۶ دوباره در آتن شروع شد.
پرچم و شعار المپیک
زمینه پرچم المپیک سفید بوده و در اطراف دارای حاشیه نمیباشد. در وسط آن ۵ حلقه به عنوان سمبل المپیک با ۵ رنگ قرار گرفته است. رنگ حلقهها از چپ به راست به ترتیب آبی، زرد، سیاه، سبز و قرمز است. پرچمی که در سال ۱۹۱۴ توسط پیردوکوبرتن (پایه گذار المپیک نوین) به کنگره پاریس عرضه شد، نمونه قراردادی پرچم المپیک است.
پرچم و نماد المپیک مظهر اتحاد ۵ قاره و تجمع قهرمانان سراسر نقاط جهان در بازیهای المپیک است که بر طبق آرمان دوکوبرتن با رعایت اصل دوستی به مسابقههای برابر و صادقانه میپردازند. شعار المپیک Citius ,Altius ,Fortius ( سریعتر، قویتر، بالاتر ) بیانگر آمال نهضت المپیک است.
آتش المپیک
در مورد آتش المپیک تاریخ از شخصی یاد میکند که در نبرد سهمگین پلانته در سال ۴۷۹ قبل از میلاد بطور معجزه آسایی جان سالم به در برد و از آنجا که در چنین سرنوشتی خود را مدیون لطف و کرامات خدا میدانست و در قبال این حیات دوباره میخواست شکرگزاری کند، بدین سبب از معبد آپولون آتش مقدس را با دویدن به محل تولد خود آورد.
هدف المپیک
هدف در بازیهای المپیک شرکت در مسابقات است نه پیروزی. اساس آن بر پیروزی استوار نیست، بلکه خوب مبارزه کردن اصل است. ورزشکاران جهان برای بدست آوردن اهداف سریعتر، قویتر و بالاتر بدون توجه به ملیت، مذهب و نژاد پیکار میکنند و شعار کوبرتن (پایه گذار المپیک نوین) را مبنی بر در صفا زیستن، در صفا مبارزه کردن و به نیروی جسمانی خود صدمه نزدن را سرلوحه کار خود قرار میدهند.
دورههای برگزاری المپیک نوین
- ۱۸۹۶- آتن (یونان)
- ۱۹۰۰- پاریس (فرانسه)
- ۱۹۰۴ – سنت لوئیس (آمریکا)
- ۱۹۰۸ – لندن (انگلستان)
- ۱۹۱۲ – استکهلم (سوئد)
- ۱۹۱۶ به خاطر جنگ جهانی اول برگزار نشد
- ۱۹۲۰- آنتورپ (بلژیک)
- ۱۹۲۴ – پاریس (فرانسه)
- ۱۹۲۸ – آمستردام (هلند)
- ۱۹۳۲ – لوسآنجلس (آمریکا)
- ۱۹۳۶ – برلین (آلمان)
- ۱۹۴۰ به خاطر جنگ جهانی دوم برگزار نشد
- ۱۹۴۴ به خاطر جنگ جهانی دوم برگزار نشد
- ۱۹۴۸ – لندن (انگلستان)
- ۱۹۵۲ – هلسینکی (فنلاند)
- ۱۹۵۶ – ملبورن (استرالیا)
- ۱۹۶۰ – رم (ایتالیا)
- ۱۹۶۴ – توکیو (ژاپن)
- ۱۹۶۸ – مکزیکوسیتی (مکزیک)
- ۱۹۷۲ – مونیخ (آلمان)
- ۱۹۷۶ – مونترآل (کانادا)
- ۱۹۸۰ – مسکو (اتحاد جماهیر شوروی)
- ۱۹۸۴ – لسآنجلس (آمریکا)
- ۱۹۸۸ – سئول (کرهجنوبی)
- ۱۹۹۲ – بارسلون (اسپانیا)
- ۱۹۹۶ – آتلانتا (آمریکا)
- ۲۰۰۰ – سیدنی (استرالیا)
- ۲۰۰۴ – آتن (یونان)
- ۲۰۰۸ – پکن (چین)
- ۲۰۱۲- لندن (انگلستان)
منبع: hamshahrionline.ir ، wikipedia.org ،varzeshebanovan.com